1. Podstielka

    Škrečky chováme na podstielke, ktorú nasypeme do ubikácie do výšky minimálne 5 cm. Škrečky v nej rady hrabú a stavajú si tunely, preto čím je jej vrstva vyššia, tým lepšie. Vhodné sú podstielky z prírodných materiálov, napr. hobliny, bukové štiepky (vhodné pre dlhosrstých škrečkov, ktorým sa nezamotávajú do srsti), kukuričná alebo drevená drvina, drevené pelety, ľanová podstielka a pod. Piliny, novinový, časopisový alebo kancelársky papier, podstielky pre mačky a hrubé drevené pelety nie sú vhodné. Ak je škrečok poranený, je vhodné použiť namiesto podstielky len čisté, neparfumované, nevlhčené, nepotlačené servítky, kuchynské utierky alebo toaletný papier, aby sa predišlo znečisteniu a/alebo zápalu rany.

    Podstielka nesmie byť prašná. Prach spôsobuje zdravotné problémy, napr. zápal očí, problémy s dýchaním. 100 % bezprašné hobliny neexistujú. V každých sa nachádza prach, len jeho množstvo je rozdielne. Či sú hobliny prašné, sa dá zistiť už pri kúpe podľa toho, koľko prachu sa nachádza v spodnej časti balíka. Ak chceme znížiť množstvo prachu na minimum, môžeme hobliny

preosiať cez jemné sito.

  Podstielku po nasypaní do ubikácie  skontrolujme, či sa v nej neukrýva nečakané prekvapenie v podobe modrého špagátika, vrchnáka od piva a pod.
    Použitú podstielku vyhodíme prednostne do bioodpadu (ak takýto zber mesto či obec zabezpečuje) alebo ju použijeme do kompostu.

 

Hore Chipsi Extra XXL, dolu Chipsi Extra medium

 
            

2. Materiál na stavbu hniezda

    Vhodné sú nebielené, neparfumované, nevlhčené, nepotlačené servítky, kuchynské utierky, toaletný papier alebo papierové vreckovky, ľanová podložka (škrečok ju natrhá a z vláken si urobí hniezdo). Z prírodných materiálov je vhodný napr. kapok (mäkké vlákna podobné bavlne, ktoré udržiavajú príjemnú klímu a odvádzajú vlhkosť von. V tobolke sa nachádzajú aj čierne zrniečka, ktoré môže škrečok zjesť. Na stavbu hniezda bohato postačí len polovica tobolky, z ktorej škrečok sám vyberie vlákna.

    Úplne nevhodným materiálom sú handry, drevená vlna alebo iný vláknitý materiál či v obchodoch ponúkaná špeciálna vata pre škrečky - sú známe prípady, kedy sa škrečkom do vláken zamotali končatiny tak, že sa prestali prekrvovať a museli byť amputované. Tiež sú známe prípady udusenia mláďat.